onsdag 17 augusti 2016

Ge dricksen en ny mening

Månadens gästskribent Fredrik Åström

Fredrik Åström är ägare och vd för Svenska Kulturpärlor som innefattar Dufweholms Herrgård, Södertuna slott, Gripsholms Wärdshus och Pelles lusthus.

Dricks har alltid varit ett bevis på uppskattning. Inom restaurangbranschen var dricksen en gång i tiden den enda lön som gavs till serveringspersonalen. Idag har alla seriösa krögare avtalsenliga löner och dricksen fungerar som ett extra beröm från gästen till serveringen. Gott så. Men lite otidsenligt kan tyckas. För i vilken annan seriös verksamhet ger man uppskattning i form av dricks? Inte är det till advokater, ekonomer eller lärare.

Vill vi lyfta restaurangbranschen behöver vi fundera över om dricksen verkligen hör hemma här. Jag tror inte det. Uppskattning får personalen av gästerna ändå. Beröm är som bekant ofta värt mer än pengar.

Vi har på våra fyra anläggningar; Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus, Pelles Lusthus och Södertuna Slott slutat att ta emot dricks. Istället ger vi våra gäster möjligheten att skänka pengar till Barncancerfondens viktiga arbete. På detta sätt får dricksen en ny mening.

För att öka personalens förståelse för att de är med och bidrar till våra affärer har vi även skapat ett bonussystem. Alla som arbetar hos oss, mer än 173 timmar på ett år, får en bonus om verksamheten gör bra siffor. Går det bra för företaget går det också bra för de som jobbar här. Det sammansvetsar personalen och ger dem ett gemensamt mål. En effekt som traditionell dricks aldrig kan skapa.

Det här är två sätt jag tror kommer förbättra vår egen verksamhet och som dessutom kan bidra till något gott i samhället. Det är också något jag hoppas ska bidra till att man ser med mer seriösa blickar på restaurangbranschen. Vilket behövs om vi ska kunna locka till oss duktiga medarbetare i framtiden.

Jag kommer för egen del fortsätta ge dricks – allt annat vore otrevligt. Men jag kommer verka för att fler restauranger tar sig en funderare kring varför vi har dricks och om det inte är dags att ge dricksen en ny mening.

Fredrik Åström

1 kommentar:

  1. Blev först glad över första delen med slutad dricks och gåva till barncancer och bonussystem till personal men sen sänkte han sitt resonemang med att han själv alltid lämnar dricks, allt annat vore otrevligt! Snacka om att ta död på sin egen tanke... Synd!

    SvaraRadera

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.