tisdag 12 januari 2016

När det omöjliga blir möjligt

Månadens gästskribent Johan Hjort

Johan Hjort är en sann entreprenör som äger Högberga Gård på Lidingö och Saturnus Konferens Slussen. Via sitt bolag Top Hotels & Meetings driver han även Happy Tammsvik och Krägga Herrgård. Johan tycker om vin, att köra snöskoter och att jaga.

Ibland måste vi våga vara lite galna, även om omgivningen skrattar åt oss. Jo, italienarna skrattade väldigt mycket när vi bestämde oss för att plocka vindruvor i Toscana, frakta dem till Högberga Gård på Lidingö och öppna en Toscansk vinfabrik på svensk mark - men det hindrade oss inte från att göra ett försök.

Vi var envisa och lite våghalsiga och mycket druvsaft, svett och tårar blev det under den första skörden. Men vi var också målinriktade och när vi väl hade fraktat tonvis med druvor över landsgränserna var det bästa vi kunde göra att vinifiera dem. Och när vi väl hade lyckats göra våra första flaskor vin fanns ingen anledning att inte försöka en gång till, och ännu en. Och på den vägen är det…

Idag är det sex år sedan som jag var med och producerade den första årgången av 890-vinet i Högberga Vinfabrik, motbevisade varenda skeptiker och besannade en dröm. Och framförallt insåg jag att det omöjliga faktiskt kan vara möjligt. En devis som jag sedan tagit med mig in i min vardag när jag och kollegorna ofta tänjer på gränserna för vad som är möjligt för att hitta nya koncept och överraska våra konferens- och weekendgäster. Ibland skjuter vi långskott men lika ofta får vi till lyckträffar.

En av de mest lyckade galenskaperna på senare tid har varit att göra all vår personal delaktig i den årliga druvskörden tillsammans med våra vinmakare. Under en vecka i mitten av september åker vi gemensamt till Toscana för att skörda 11 ton vindruvor som sedan körs i kylbilar till Lidingö för vinifiering.

Våra skörderesor har väckt nyfikenhet och många gäster och vinkännare i trakten engagerar sig i vinprocessen genom att bidra med skörd, handrensning - och sist men inte minst, delta i den stora skördefest vi firar i samband med att vi anländer med druvorna. Andra kommer till vinfabriken för att bli sin egen vinmakare under en dag, för att blanda sin egen företagsblend, delta i temaprovningar eller provsmaka vin direkt ur ekfaten. Och så finns det de som bara väljer att avnjuta det färdiga vinet till serverat till en middag i vår restaurang – och det går förstås lika bra.

Varje vinprocess är ett eget äventyr som kan gå precis hur som helst; och i brist på garantier brukar vi lova oss själva att vi gör så gott vi kan. Jag är fortfarande lika förväntansfull inför varje ny skörd, varje vinprocess och förstås varje gång jag får hälla upp mitt första glas vin av en ny årgång 890. 7000 flaskor per år har det blivit och på senare tid har vi varit modiga nog att prova flera alternativa druvor och kombinationer. Och just det, italienarna som dömde ut oss som tokiga importerar numera tillbaka vårt vin och serverar det på sina restauranger.

Konstateras kan att vi behöver utmana våra egna begränsningar för att överträffa omgivningens förväntningar. Det gör oss alla till vinnare i slutänden.

Johan Hjort

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.