torsdag 17 december 2015

Grön mat säljer

Månadens gästskribent Sven Secher

Sven Secher trivs bäst bland blommor och grönsaker på Näsets Gröna. Extra kulinariskt kul blir det när köksmästare och grönsakskunder besöker odlingarna. Som grön småföretagare gläds han åt det ökande intresset för nära miljöbra mat. Sven arbetar också som frilansjournalist med mat och miljö i fokus.

Intresset för ”matens ursprung” med ökad efterfrågan av närodlat och gärna ekologiskt producerad mat biter sig fast. Trenden tycks bli bestående och därmed har något förändrats.

Som livslång odlare av ekologiska grönsaker kan jag notera utvecklingen. Jag som alltid har grävt i mina komposter är plötsligt ”inne”. I dag står kunderna på kö och det är fantastiskt kul när vi möter kockar och köksmästare i våra odlingar. På rotfruktsbäddar, i kål- och bönland samt i gurk- och tomatväxthusen skapas trovärdig matutveckling i grön riktning, till fördel för båda parter.

Och den tydliga gröna maten tas i nästa viktiga steg emot med öppna armar av restauranggästerna. Våra små volymer närodlade grönsaker blir på så sätt väsentliga för restaurangköket. OCH även i verksamhetens marknadsarbete. Grön mat säljer.

Men allt är inte guld och gröna grönsaker. Att leverera det kunden vill ha handlar också om att vara lyhörd för deras önskemål. Låt mig ta ett exempel.

Som journalist jobbar jag nära två organisationer som arbetar med svensk mat. En av dem representerar äggproducenter, den andra de som föder upp kycklingar. Båda har återkommande konferenser på anläggningar där man vid bokningen ställer krav på att det ska serveras svenska ägg respektive svensk kyckling. "Inga problem” och "Självklart ordnar vi detta, vi jobbar med svensk mat.", lyder alltid svaren.

Tyvärr har det flera gånger hänt att konferensanläggningarna inte levererar enligt överenskommelsen utan istället serverar importerade ägg och importerad kyckling till middag (uppfödd på ett sätt som är förbjudet i Sverige). Då uppstår stort missnöje, vilket givetvis inte är bra.

Som bokare och beställare av en konferens är det viktigt att på rätt sätt lyckas förmedla och förklara sina aktuella önskemål. Så att bokningens krav och löften håller ända fram till köksmästarens beställningar av matens råvaror.

Som anläggning gäller det också att verkligen ta till sig och förstå kundens behov, så att svenska kycklingbönder i exemplet ovan, på konferensen inte överrumplas av att bli serverade importerad kyckling som är uppfödd på ett sätt som vare sig är önskvärt eller tillåtet på dessa konferensgästers egna gårdar.

Tillbaka till mitt liv som grönsaksodlare och leverantör till restaurangköken. Just nu går året mot sitt slut och under dessa vintermörka veckor vilar odlaren. Men strax väcks vi till liv och med fräscha fröer laddar vi för nästa trädgårdssäsong och som alla entreprenörer siktar vi framåt. Med övertygelsen om att trenden med ökat intresse för ”nära och miljöbra mat” är mer än trend, ser vi fram emot många nya kulinariska möten i vår lilla gröna värld.

Sven Secher

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.