tisdag 10 mars 2015

När kreativiteten tryter

Månadens gästskribent Mårten Gudmundhs

Mårten Gudmundhs har i flera decennier arbetat med kommunikation och marknadsföring. Han driver kommunikationsbyrån Impacta i Knivsta. Bland meriterna står priserna Årets Almedarling och Hetast i Almedalen år 2011, då uppdragsgivaren KRIS prisades för sin kampanj – skapad enligt labyrintmodellen.

Hur bra det går med affärerna är inte sällan beroende av vår kreativitet när det gäller produkt/tjänst, placering, prisnivå och lansering. I min bransch möter man ofta företag när det redan hunnit bli någon form av kris. Antingen räcker inte tiden till att göra själv, eller så börjar det gå lite knackigt. Eller så är det helt enkelt stopp i idéfabriken. I dessa lägen, när man insett sitt behov och att man inte riktigt fixar att ro i land det själv, ja, då är man också för det mesta öppen för att få förslag på lösningar som man kanske inte är van vid.

Skrönan att tecknet för kris på kinesiska är samma tecken som möjlighet är visserligen inte sann, men vacker. Nöden är uppfinningarnas moder.

Den här krönikan handlar inte om krisen. Den handlar om det vardagliga, när affärerna går okej, när det på det hela taget är rätt lagom. Det är då jag tycker man ska boka av två-tre timmar i sin kalender med sig själv och gärna en-två personer till för en stunds analys utifrån en modell jag kallar labyrintmodellen. Eller ännu hellre faktiskt lägga en konferensdag eller två på en bra anläggning och göra jobbet ordentligt.

Det finns nämligen bara en metod som verkligen vinner varje gång när det gäller att lösa en labyrint på snabbast möjliga sätt. Det är att börja vid målet och backa ur.

Precis så fungerar modellen. Fundera tillsammans vad det är ni vill uppnå. Strunta i det här läget helt i hur målet ska nås. Målet kan vara ”Vi behöver sälja bättre i februari”, ”Vi behöver öka vår marknadsandel”, ”Vi behöver minska antalet sjukskrivningar i företaget”.

Först efter det kommer själva hur-et, och här kan man gärna tänka utanför de vanliga vägarna.

Övningen är mycket enkel, nästan fånigt enkel. Men testa den och se vad som händer. Den försvunna kreativiteten brukar nämligen gilla att dyka upp när man gör på ett lite annorlunda vis än man alltid brukar göra.

Ett exempel, som jag lånat från en föreläsning, är djuraffären som just skulle starta och behövde vara rädd om varenda liten krona. Hur i hela världen skulle de nå ut att de skulle starta på ett sätt som var billigt och som nådde direkt till sin målgrupp utan en massa spill? Målet var satt: ”Djurägare behöver veta att vi finns och var vi finns”. Metoden blev okonventionell. Man köpte en omgång tandpetare. Man fyllde ett A4 med gissningsvis åtta smålappar om butiken. Man klippte ut dessa åtta lappar och tejpade fast dem på tandpetare. Sedan gick man på jakt efter hundbajsar i närområdet – och satte flaggan i dem.

Tilltaget kallas gerillamarknadsföring. Fungerar utmärkt – men bara när målet först är satt.

Tack för att du tog dig tid att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.