måndag 13 oktober 2014

Nätverka bättre med Okej-stämpeln!

Månadens gästskribent Katarina Widoff

Katarina Widoff från Kommunikationsfabriken utbildar i nätverkande och mingel och har skrivit böckerna Bussighet är lönsamt!, Må BÄST orka mer och Bli en skicklig nätverkare - mingla dig till framgång.
Hon föreläser om försäljning, mål, personligt kontaktnät och hur vi ska må bättre och ha roligare.


"Åh vad det går bra för dig", "Åh vad du känner många", får jag ofta höra. Och visst är det roligt när det går bra, när vi får lön för mödan och visst är det roligt att känna många, att kunna få hjälp och kunna hjälpa många runt omkring oss. Det blir ju så mycket lättare då!

"Hur gör du?", vågar ibland någon fråga, och de modigaste säger "Hur ska jag göra?". Där ligger den största knuten hos många, vågar inte prata med folk man inte känner, vågar inte fråga och vågar inte be om hjälp. När vi vågar fråga har vi kommit långt och då kan vi börja närma oss våra mål.

Genom att bygga upp våra kontaktnät kan vi nå precis det vi vill, men för att lyckas måste vi ha någon som går i god för oss. Hur gärna vi än vill så behöver folk få bekräftelse på att du och varorna eller tjänsterna som du förmedlar är bra. Enklaste sättet är att andra sätter Okej-Stämpeln på dig. Helt enkelt att andra går i god för dig, berättar om dig i olika sammanhang och på så sätt hjälper dig att nå framgång. Det behöver inte vara svårare än så.

Företag och organisationer har allt att vinna på att få hela personalen, oavsett vilken roll eller titel de har, att börja prata om företaget och dess tjänster och produkter. Många slår ifrån sig, nej jag är bara… eller jag är inte säljare. De känner inte att de har befogenheter på jobbet och blir då inte heller intresserade att berätta. Så himla dumt. Tänk om man istället lät alla få växa och bli synliga, om alla får mandat så de känner sig bekväma med att använda värdeord och kundnyttan.

Men det börjar hända något! Jag träffar företag som har märkt att det är sekreterarna och lagret som bidrar till att grannar och andra de känner börjar köpa av dem istället för av konkurrenten. De som alltid slår ifrån sig, som inte vill vara säljare. Dessa företag vill lära sig ännu mer om hur man gör och hur man får andra att våga ta ett kliv framåt.

Med Okej-Stämpeln kan alla få möjligheten att svara på frågan "Vad jobbar du med?" och alla kan öva upp sig på att svara vad företaget gör snarare än vad den egna rollen är. Om personen sedan blir jätteintresserad är det enkelt att skicka vidare till någon som är mer rätt utifrån vad följdfrågorna blir.

De flesta av oss älskar att handla, men ingen jag känner gillar att bli pådyvlad en vara. Och det är nog där skon klämmer för de som inte har titeln säljare. Man vill inte bli en nasare, man vill inte prata ihjäl någon, för man vill ju bara vara trevlig och ha trevligt. Med Okej-Stämpeln klarar man både och! Så himla praktiskt.

Dessutom blir det roligare, eftersom man får intressanta frågor och kul möten med folk man annars kanske inte skulle prata med. Och det är en del av meningen med livet anser jag, att ha kul, att lyckas, att hjälpas åt och att få vara delaktig. Om man känner många blir man alltid delaktig, man träffar alltid någon bekant och alltid har de något nytt att berätta.

Så vem och vad vill du sätta Okej-Stämpeln på? Vi ses i vimlet, hälsar Katarina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.