tisdag 9 september 2014

Mötesindustrin har fastnat i “You can have any colour as long as it's black”

Månadens gästskribent Jonas Jacobsson

Jonas Jacobsson är försäljnings- och marknadschef på Visit Karlstad AB som driver Karlstad Congress Culture Centre och Karlstad Convention Bureau. Han har tidigare arbetat som Managing Director för en division inom världens största privata utbildningsföretag och varit bosatt i Auckland, San Francisco, Hong Kong, London och Zürich.

Varför?
Den frågan präntade jag in i våra säljare runt om i världen att de skulle ställa till sina kunder när de förklarade att de ville studera utomlands.


Som världens största privata utbildningsföretag erbjöd vi i stort sett allt inom utbildning, från språkkurser till en topprankad MBA. Det var först när vi ställde frågan ”varför vill du studera utomlands” som vi kunde hjälpa kunden att välja rätt bland våra hundratals utbildningar. Någon ville uppleva ett spännande år utomlands, någon ville förbättra sina språkkunskaper för att ta ett kliv framåt i karriären, andra ville ha en inkörsport till den internationella arbetsmarknaden och många ville skaffa sig en universitetsutbildning utomlands.

Sedan tre år tillbaka arbetar jag inom mötesindustrin. En spännande bransch med enorm potential. Men även en bransch som jag tror har mycket att lära från andra och som behöver utvecklas. Något att tänka på för mötesindustrins leverantörer men även för mötesbokare och arrangörer. Allt för ofta ser jag hur mötesindustrins olika aktörer tillsammans med kunden fastnar i frågeställningar som rör rena hygienfaktorer såsom t.ex. biosittning vs skolsittning, vilken ljud- och ljusanläggning skall användas, hur anmälningssidan skall se ut och om det skall vara två- eller trerätters på kvällen. Jag har själv deltagit i alltför många konferenser där det slängs in en föreläsare ”för att lätta upp stämningen”, helt utan koppling till mötets övriga agenda eller målsättning. Det tror, och hoppas jag, att vi kommer se ett slut på inom kort. Morgondagens framgångsrika möten har en röd tråd från A till Ö. Där knyts varje programpunkt ihop så att deltagarna, när de återgått till vardagen, upplever att mötets effekter ger ringar på vattnet.

Hur ofta börjar vi planeringen av ett möte med att ställa oss frågan ”varför genomför vi den här kongressen, konferensen, kickoffen eller kundmötet? Vad är syftet och vad vill vi uppnå?” Är det kunskapsutbyte, få medarbetare att känna sig delaktiga, är det att lyfta fram nya forskningsrön eller är det att motivera säljkåren att överträffa säljmålen?

“Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black”, Henry Fords kända citat gällande bilmodellen Model T. Mötesindustrin behöver komma bort från likriktningen och motsvarigheten till endast en bilmodell. Istället måste vi specialisera, skräddarsy och erbjuda möteslösningar i regnbågens alla färger. Genom att göra en grundlig behovsanalys kan vi, tillsammans med kunden, skapa Return on Investment, oavsett om målet för just det specifika mötet innebär ett ekonomiskt överskott, rekord i antal deltagare, publicitet eller ökat medarbetarengagemang.

Hela processen börjar dock med en enkel fråga: varför?

Jonas Jacobsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.