tisdag 10 juni 2014

Bara en sak överst

Månadens gästskribent Gillis Nordin

Gillis Nordin, miljö- och säkerhetschef för uthyrning. Gillis har även tidigare arbetat som ansvarig för miljö- och säkerheten vid Nordens första svanenmärkta konferensanläggning Sånga-Säby Hotell & Konferens.

Jag har haft förmånen att få arbeta med hållbarhetsarbete för hotell- konferensbranschen i många år och därigenom träffat mängder av gäster som intresserat sig för hotellets miljö- och säkerhetsarbete. Jag tror att en stor del av det intresset för branschens engagemang i miljö- och säkerhetsfrågor beror på begripligheten.

Vi pratar inte om miljardsatsningar och avancerade tekniska lösningar. Vi arbetar med att handla lokalt, dricka kolsyrat vatten som inte reser mer än den som ska dricka vattnet och vi vill att våra gäster alltid ska vara trygga hos oss.

Det slår mig plötsligt hur självklart det låter och att hur enkelt det är att i sin egen verksamhet, oavsett om det är en förskola, en myndighet eller ett stort sjukhus hitta inspiration när du är på konferens. Det gör det också extra viktigt att vi som arbetar i branschen alltid lever upp till att vara ett gott exempel.

Jag har en mycket stark övertygelse om att alla medarbetare, chefer och ägare till konferensanläggningar, hotell och företag i största allmänhet vill göra rätt.

Alla vet hur viktigt det är att hålla nödutgången fri men när möbleringen är klar står det ibland ett bord lite väl nära dörren. Det är viktigt att skilja på färgat och ofärgat glas för att återvinningen ska fungera och arbetsledaren för housekeeping måste hinna gå igenom miljö- och säkerhetsrutinerna för dagens inhyrda städare.När vi sedan adderar in verkligheten i självklarheterna måste vi hjälpa varandra för att det ska bli rätt.

Om vi utgår från att min övertygelse stämmer är lösning att skapa förutsättningar för att det ska vara enklare och snabbare att göra rätt än att det blir fel. Det är som exemplet när vi på Sånga-Säby införde sopsortering för 20 år sedan och i köket skulle man kompostera överblivet matavfall och skalrester. Stora tunnor köptes in och placerades vid lastkajen eftersom det var där sopsäckarna hämtades.

Idag sorteras soporna i 20 olika fraktioner men i början fungerade det inte alls och en stor del av potatisskal, gamla morötter och dålig frukt hamnade bland vanliga sopor. Frågan kom upp flera gånger och köket lovade ännu fler gånger att man skulle bli bättre på sorteringen.

En dag kom en av kockarna på att om man ställde ett litet kärl vid platsen där morötterna skalas så är det enklare och snabbare att använda det kärlet än att gå en meter till sopsäcken med vanligt avfall som det hette på den tiden. Kocken tog några gamla hinkar och ställde ut och provade. Du förstår säkert att resultatet blev lyckat och en ny rutin var född.

När jag utbildar möts jag ofta av att medarbetare som gör fantastiskt bra sakermen att rutiner och dokumentationi vissa fall saknas. Jag tycker att det är synd när en bra lösning stannar vid att den utförs av enbart av den som kommit på den. Med dokumenterade rutiner kan alla göra samma fantastiska lösningar. Som konsult vill jag inte alltid komma med färdiga lösningar utan att istället visa på metoder och verktyg för medarbetare och företag att själv finna den bästa lösningen. Ofta finns den och närmare än vad man tror.

Jag har också kommit till insikt om att inte alla har säkerhet och miljö högst upp på skrivbordet varje dag. Det kan ligga både ekonomipapper, styrelserapporter och inköpslistor på toppen.

Att arbeta som miljö- och säkerhetschef innebäribland att man upplevs som den som kommer med pekpinnar och det ingår faktiskt i uppdraget. Inte pekpinnar i meningen att vara sur och grinig och muttra över att ingen bryr sig, vilket jag själv säkert gjort flera gånger. Jag menar mer att vara den som har tid att hjälpa till att göra det enklare att göra rätt istället för fel och den som har tid att lyssna på lösningen.

Trygghet och hållbarhet är något vi gör tillsammans – oavsett vilken bransch ditt företag tillhör!

Gillis Nordin, Miljö- och säkerhetsinspiratör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.