tisdag 8 april 2014

Stäng av kreativiteten om du vill vara effektiv

Månadens gästskribent Navid Modiri

Navid Modiri har jobbat som programledare på radio och Tv. Han har startat bloggen "365 saker du kan göra" och mötesplatsen "Sharea". Idag driver han kommunikationsbyrån Doost och föreläser om kreativitet.

Låt oss säga att du får en röd krita när vi föds. Den symboliserar din kreativitet. Du kan uttrycka dig, skriva, rita, dela med dig av idéer. Du kan rita på papper, väggar, tavlor. Du tar den röda kritan och använder den som ett sätt att förändra.

Vissa personer lägger ifrån sig kritan efter ett tag. Efter att tillräckligt många personer har talat om för dig att du ska hålla dig innanför pappret, innanför linjerna, att du ritar fult, att det är dags att växa upp, att det är dags att sluta leka så kommer du till en punkt där det är lättare att göra som de säger än att kämpa emot.

Andra håller kritan i ett hårt grepp och vägrar släppa. Genom 12 år av skolgång. Genom Arbetsförmedlingen. Genom strukturer, regler, begränsningar, chefer, föräldrar och syo-konsulenter. De kommer ut söndertuggade, blodiga och med trasiga kläder på andra sidan. Kritan fortfarande i ett hårt grepp.

Har man tappat kritan är det aldrig försent att plocka upp kritan igen. Jag har fått de mest stelbenta typerna att kavla upp ärmarna, ta ett stadigt grepp om kritan och återgå till sin kreativitet. Det handlar om att trycka på rätt knappar. Det handlar om att skapa förutsättningar för att vara kreativ.

Kreativitet och effektivetet bor i olika rum. När du är effektiv vill du skapa resultat, komma fram till slutsatser, bli klar, producera och vara duktig. Du vill gärna göra flera saker samtidigt, bocka av det du gör på en att-göra-lista och se att det du bestämde dig för att göra har blivit gjort. En fantastisk känsla. Att ge en människa en kreativ krita när hon behöver vara effektiv är farligt. Det skapar förvirring och gör att arbetet stannar upp och att du inte vet vad som förväntas av dig.

Detsamma gäller åt andra hållet. Att behandla kreativitet som effektivet kan också skapa motsatt effekt. Brainstorming är ett exempel på när vi försöker pressa fram kreativitet på ett effektivt sätt. Men du behöver inte tvinga fram kreativitet. Den finns redan där, under ytan. Locka fram den istället. När du vill vara kreativ krävs bara andra typer av förutsättningar. Du behöver kliva in i ett annat rum. Istället för deadlines behöver du tid. Istället för regler behöver du frihet. Istället för att bli klar behöver du dyka djupare. Ta högre höjd.

Hjälp människor att stänga av de saker som gör oss effektiva. Ta dem i handen och led dem in det kreativa rummet. Påminn dina kollegor och medarbetare att stänga av telefonen och mailen, lämna kontoret och konferensrummet och göra något annat istället. De bästa idéerna kommer till oss när vi släpper taget och gör någonting helt annat än att bestämma oss för att pressa fram idéer. Promenera, diska, leka, träna. Skapa utrymme för kreativiteten och släpp taget om regler och strukturer ett litet tag. Greppa den stora röda kritan och testa dig fram lite. Lek lite. Rita utanför linjerna. Utanför pappret. Se vad som händer.

Så blir du mer kreativ:
 • Skriv ner uppgiften eller problemet på en lapp och lämna sen din arbetsplats. Gör något helt annat, promenera, träna, lek. Lösningen kommer när du minst anar det eftersom du vågat släppa taget om uppgiften.
 • Fråga 10 personer som har helt andra yrken än du själv hur de skulle lösa problemet. Få en tandläkares perspektiv på ett stadsutvecklingsprojekt eller en stadsplanerares perspektiv på en app. Det kommer ge dig nya tankar eftersom du vanligtvis ser dina problem utifrån ditt perspektiv.
 • Använd händerna istället för bara hjärnan. Ta fram lego, kritor, lera eller något annat material och börja testa lösningar på problemet. Det kommer att få andra delar av din hjärna att arbeta än dem du vanligtvis använder.

 • Så blir du mer effektiv:
 • Gör en lista över det du behöver göra och skala ner dina att-göror till greppbara punkter.
 • Jobba 50 minuter och gör något kul i 10. Sätt ett larm som ringer när det gått 50 minuter. Belöna dig själv när du är klar.
 • Be om hjälp i ditt nätverk. Lägg ut frågor som du fastnat i på Facebook eller Twitter. Utgå ifrån att människor vill hjälpa till och låt dem göra det.

 • Navid Modiri

  2 kommentarer:

  Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.