tisdag 14 januari 2014

Alla dessa nya möten

Månadens gästskribent Mikael Åberg

Mikael har jobbat inom hotell- och restaurangbranschen sen 20 år. Han började som diskare och har sen bl a arbetat som servitör, bartender, restaurangchef, konferensbokare och nu som sälj- och marknadschef för Bokenäs Hav Spa Möten.

Hela konferens- och hotellbranschen bygger på att människor skall mötas. Liksom livet i övrigt. Vi har möten för att lösa problem, för att fira, för att bara träffas eller kanske ett hemligt kärleksmöte. Ja, det finns alla slags möten. Det är en fantastiskt rolig bransch där man ser nya ansikten varje dag! Och det är mötena med nya människor som oftast är de mest inspirerande. Men ibland blir det fler nya möten än vad det är tänkt.

Jag befinner mig just nu på semester i Spanien och i morse vaknade jag av att någon höll på att vattna i vår trädgård. Jag hade inte träffat mannen förut, men han började prata så jag satte på kaffe åt honom. Han tackade artigt och verkade glad över min generositet. Han fortsatte småprata lite under tiden han vattnade och drack sitt kaffe. Jag svarade så gott jag kunde på min knaggliga spanska medan jag funderade på om mannen kanske skulle ha betalt för sitt arbete. När jag kom med plånboken tittade mannen bara på mig och jag förstod på hans blick att pengar ville han inte ha. Nä ok, men lite svensk choklad blir han säkert glad över! - No, no, no, sa han och körde en lång harang om något jag halvt förstod. Något om igår, idag, choklad, mycket m.m.

Efter en stund gick han och några timmar senare får jag se att han sitter och fikar med grannfrun i trädgården bredvid. Jobbigt arbete han måste ha, hinner jag tänka innan jag kopplar allt i hjärnan. Trädgårdsmannen är ju vår närmsta granne som jag dagligen har hälsat på de senaste två veckorna. Det är även samma man vi igår fikade och pratade med i två timmar. Och samma man som då fick en chokladkaka av mig. Till mitt försvar får jag säga att han faktiskt hade klippt håret sen igår och troligtvis bytt kläder. I min värld hade jag då aldrig sett mannen förut.

Jag började fundera på varför jag har så svårt att komma ihåg nya ansikten. Kom inte på någon bra förklaring men däremot några andra möten, med ”nya” människor.

Dagen innan min semester satt jag på kontoret då en gäst kom förbi och log igenkännande. Jag tyckte att jag kände igen henne och gick ut och småpratade lite.

- Allt bra? Bara fint. Här rullar det på som vanligt. Skoj. Själv då? Ja ni vet hur det låter. Efter en liten stund frågar hon var hon ska vara idag. Då jag inte visste vilken grupp eller lokal hon skulle vara i, bad jag henne att gå bort till restaurangen där kaffe och macka väntade så visar de henne var hon ska vara. Hon tittade på mig och log ännu mer men gick inte. Hon stod kvar och jag fann situationen lite olustig. Vårt lilla hälsningssamtal var ju över. Så jag sa till henne ännu en gång att gå bort och få en macka och kaffe så visar de var hon ska vara sen. Ok?

- Men det är ju jag, Jenny, som jobbar på revisionsbyrån. Jag ska revidera idag. (Som hon gjort regelbundet sen några år tillbaka.) Jag undrar bara var jag ska sitta. Jag svarade att hon kunde sätta sig i rummet bredvid (så jag slapp se henne och skämmas).

För några år sen var jag och sambon på semester på Kuba när jag en morgon satt utanför vårt hus och drack kaffe. Granntanten gick förbi och jag hälsade och bjöd in henne på kaffe som vi gjort många gånger tidigare. Jag försökte föra en konversation på min på den tiden obefintliga spanska. Efter en halvtimme kommer min sambo hem från affären och frågar vem tanten är.

- Men, det är ju vår granntant. Nä, det är det inte, svarar sambon. Det visade sig vara en tant som bara hade gått förbi men som vart väldigt glad över att få en kopp kaffe av en förvirrad svensk som vinkat in henne från gatan.

”Att känna igen sina kunder och gäster är det viktigaste” fick jag höra härom dagen. Jo, kanske det. Men det blir så mycket roligare om man inte gör det. Du träffar väldigt många människor. Inga nära vänner förstås, men en hel drös med nya människor du kan hälsa på och dricka kaffe med. Och det gör livet ganska avslappnat och omväxlande.

Mikael Åberg

3 kommentarer:

 1. Med ett leende läster jag din krönika! Underbar läsning! Något att ta med i livet. Vem vet vem jag bjuder in, eller blir inbjuden till, till fika nästa gång..
  Tack

  SvaraRadera
 2. Vad härligt! Levande och rolig läsning direkt ur livet. Skratt!

  SvaraRadera
 3. Åh underbara Micke... tack för härlig läsning. DU är fantastisk att "möta" varje dag på jobbet & vi får väl vara glada så länge vi känner igen varann...men kanske blir ännu roligare sen :) tack! Marie

  SvaraRadera

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.