måndag 10 juni 2013

Missa inte livets fikapauser!

Månadens gästskribent Malin Bjernald

Malin arbetar som säljare sedan några år och tillhör den nya generation Y som just nu träder in på arbetsmarknaden. Hon är själv en flitig användare av sociala medier och här reflekterar hon över samtidens dilemma, livet på webben kontra livet IRL, dvs in real life.

Jag tror på att leva i nuet. Och jag tror på möten mellan människor. Jag tror också att det ena inte kan bli riktigt bra utan det andra.

– Är det okej om jag bara svarar på det här sms:et? frågar min kompis när vi sitter och fikar. Vad ska jag svara på det?
– Ja men visst, gör det! Hälsa! säger jag till slut. Min vän knappar lite på telefonen, lägger ifrån sig den på bordet, tar upp den igen för att se om messet gick iväg, lägger ner den igen, sneglar på den en stund för att se om något mer kommer att hända där och återvänder sedan till den riktiga världen. Min värld, vår värld. Där vi sitter och har det hur trevligt som helst i vår fikapaus från det stressiga livet. Det tar ändå en stund innan hon frågar.
– Vad var det vi pratade om nu igen?

Ja, vad är det vi pratar om? Och vad är det som händer här egentligen? Jo, det kan jag tala om. Livet! Det är vad som händer medan vi sitter och uppdaterar vår status på olika sociala medier, försöker förstå hur kameran i mobilen fungerar, eller kanske bara surfar runt på nätet i brist på annat. Missförstå mig rätt nu – jag säger absolut inte att kommunikation av den här typen är dålig. Tvärtom, den är fantastisk när den kommer till sin rätt. Men ibland kan jag känna att vi är så upptagna av att berätta på Facebook hur kul vi har, att vi i själva verket glömmer bort att ha roligt! Och hur kul är det då liksom?

Kanske är det en generationsfråga. Min farmor sitter till exempel aldrig och pillar på mobilen eller sin nya kamera när vi är där på middag. Men hon har i och för sig aldrig riktigt lärt sig hur något av de fungerar... Och jag kan inte ens föreställa mig en värld utan mobiltelefoner. Tänk att inte kunna nå folk när man vill! Tänk om jag inte skulle kunna googla på en gång om det är något jag vill veta! Tänk om jag inte kunde messa direkt, då kanske jag glömmer bort vad jag ville säga! Tänk om jag MISSAR något kul som skrevs på Twitter! Tänk om...

”Åh vi har så roligt här, jag är på fest med den och den som jag inte träffat på evigheter, vi har ätit god mat och nu dansar vi! Livet är bra underbart ibland!”
Okej, alla på Facebook blev avundsjuka. Och vi som var där hade jättetrevligt. Men hon som hela kvällen satt med näsan i mobilen och skrev om vad vi gjorde, hon glömde helt bort oss andra.

Att leva i nuet, att sätta mötet i fokus, är även att visa respekt mot våra vänner. Vi kan skriva hur många sms som helst med varandra, men inget går upp emot ett riktigt möte där vi delar tankar och känslor IRL. Njut av verkligheten medan den är där! Och ta tillvara på ögonblicken innan de flyger förbi! Låt Facebook vänta tills du inte har något bättre för dig. Annars finns risken att du missar allt som händer i livets härliga fikapauser.

Malin Bjernald

1 kommentar:

  1. Så himla rätt och bra skrivet!!! Det är så sant!!

    SvaraRadera

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.