måndag 8 april 2013

Att resa sig likt Fågel Fenix ur askan

Månadens gästskribent Lotta Boman

Lotta Giesenfeld Boman är VD och delägare på Sigtunahöjden hotell och Konferens. Här delar hon med sig av erfarenheter och lärdomar efter den fruktansvärda branden som drabbade Sigtunahöjden i början av året.

Vi har kommit en bra bit in på det nya året. Ljuset och solen har kommit tillbaka till Sigtuna och Sigtunahöjden. Likt Fågel Fenix reser sig nu en ny konferens- och restaurangbyggnad ur askan och vi fylls åter av den stora förväntan, som vi hade redan i höstas inför 2013. Lite visste jag då att detta är Ormens år, året då man ömsar skinn, förändras och fortsätter på ett lite annorlunda sätt.

Låt oss backa bandet för en stund. Hösten hade varit väldigt intensiv med mycket att göra. Ett aktivt införsäljningsarbete hade resulterat i ett bokningsläge som aldrig hade varit bättre. Vi var så otroligt laddade, vi var ett suveränt team och stod verkligen rustade inför det som skulle bli vårt bästa år någonsin - 2013.

Då händer det ofattbara. På kvällen den 9 januari ödelägger en våldsam brand hela verksamheten och på tre timmar är allt det vi arbetat så hårt för borta. I ett slag förändras allt, förutsättningarna ser helt annorlunda ut och vi står mitt i krisen. Mitt i kaoset infinner sig total stillhet. Så lugnt och metodiskt det bara gick tog vi hand om varandra, våra gäster och kunder för att allt skulle bli så bra som möjligt. När man drabbas av kris upphör allt annat att existera för ett tag. Det är mycket man ska förstå och bearbeta, inte minst motsatserna:
  • det ofattbara och det självklara
  • glädje och sorg
  • gemenskap och ensamhet
  • en räddad och en totalförstörd byggnad
  • det omöjliga och det möjliga
I ett tidigt skede blev vår kommunikation avgörande. Intresset var enormt; kollegor, sigtunabor, vänner, press, många vill veta vad som hänt, vad som händer och vad som ska hända. Jag insåg snabbt att vi måste styra och äga den information som går ut så att rätt information kommer fram, inte minst för att hindra ryktesspridning. Det jag har lärt mig efter branden på Sigtunahöjden är att det är helt ok att kommunicera sårbarhet och ödmjukhet inför det okända. Liksom att visa på det fula, det grymma och faktiskt ibland be om hänsyn när man inte kan och vet. Allt detta har lyft vår facebooksida med många nya "gillare". Det finns en otrolig kraft i att glänta på dörren till det okända. Jag delar gärna fem lärdomar vi fått om kriskommunikation:
  • Informera i sociala medier så tidigt som möjligt
  • Ha en extern backup för sociala medier
  • Sätt upp en krissajt
  • Bemöt rykten i sociala medier
  • Var inte rädd för det fula
I november ska portarna slås upp till nya Sigtunahöjden om allt går enligt plan. Allt sker i en rasande fart och det gäller att hänga med. Våra medarbetare vidareutbildar sig, praktiserar hos kollegor, gör studiebesök inom och utom landet. Varje vecka är det byggmöte med projektgruppen där tio konsulter tillsammans med oss ägare och representanter från Trygg Hansa tar en mängd beslut. Vi har ett enormt stöd från försäkringsbolaget som har funnits vid vår sida sedan kvällen det brann. Byggbolaget som bygger visar oss respekt för förlusten men får oss samtidigt att blicka framåt. Många ger oss sitt stöd och vi vill verkligen rikta ett tack till alla för den värme och det stöd vi får.

Så detta år blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Ormen slog till med full kraft men vi försöker vända den plötsliga förändringen till något gott. Vi kommer tillbaka, starkare och bättre med nya erfarenheter i bagaget. Jag och Björn Jonzon som ägare, arbetar hårt tillsammans med våra fantastiska medarbetare för att öppna anläggningen igen, till en ännu bättre, hållbarare, miljövänligare och tillgängligare hotell och konferensanläggning.

Varmt välkommen tillbaka önskar Lotta Boman och hela teamet på Sigtunahöjden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.