tisdag 15 januari 2013

Generation Y som konferensköpare

Månadens gästskribent Carin Skoglund Uggelberg

Carin har lång erfarenhet av reklam- och marknadsföring från både New York och Stockholm samt har efter ett par decennier som VD på Bergendal Meetings stor branschkännedom inom hotell- och konferens. Idag arbetar Carin som Pathfinder och mentor samt med styrelseuppdrag i branschen.

Generation (WH)Y har tagit kommandot. Huka er Baby Boomers!
När jag som VD på Bergendal Meetings en dag ägnade mig åt Management by Walking around, något som var populärt för några år sen och innan Management by Fear och Management by Happiness var i ropet, så passerade jag vår fina bar.


Klockan var tre på eftermiddagen och där klart avslappade i sofforna hängde några prydligt klädda unga män och halsade öl. Chockad drog jag mig lite tillbaka och funderade på hur jag skulle tackla detta. Resolut gå fram och tala om hur man uppför sig eller diskret dra mig tillbaka. Jag valde det senare. Öldrickarna i baren tillhörde givetvis generation Y och betedde sig helt korrekt enligt deras sätt att se på livet. Tillbakalutat, okomplicerat, informellt. Dessutom sparade de på disk och miljö.

Själv är jag Baby Boomer, fyrtiotalist och tillhör alltså den generation som utan skam i kroppen ständigt hindrar generation Y att klättra på karriärstegen.

Nyligen var jag på en konferens i London arrangerad av IACC, International Association of Conference Centers, en sammanslutning av konferensanläggningar runtom i världen. Flera talare på konferensen ägnade sig åt generation Y. En generation i ålder 22-35. Här pratades om speciell design av lokaler för generation Y, om speciell matdesign för generation Y, om speciell service för generation Y. Att tala om design för Baby Boomers eller Curlinggenerationen, ofta fostrare av generation Y, var inte aktuellt.

Hur vill då generation Y ha det på sina konferenser. Effektivt och avspänt och direkt och meddetsamma var några ledord. En Yare vill definitivt inte stå vid en receptionsdisk och köa för att checka in. Varför har inte konferensanläggningarna fattat att de ska ha in- och utcheckningsautomater, som skriver ut nycklar och talar om var man ska bo och som vid avresan skriver ut en räkning och till sist tar emot det slitna kontokortet likt en hungrig parkeringsautomat. Varför köa och vänta på en receptionist när man kan göra det själv. Men för att göra det lite personligt och mysigt kan en ”floor-person” cirkla runt i foajen och hjälpa till om och när det behövs.

Långa luncher och tre-rättersmiddagar, nej tack säger generation Y. Dock med förbehållet att lunchen ska vara effektiv och middagen lite mer avspänd. En ung deltagare i min grupp uttryckte att lunchen kunde vara som på en Deli. Färdiga mackor, sallader, juicer, smoothies, cola, vatten, hälsodrinkar och en burk öl. Grab and Go. Egentligen behövdes ingen matsal utan man kunde slå sig ner med sin enkla lunch på annat lämpligt ställe, kanske en skön soffhörna, i en grässlänt vid soligt väder eller helt enkelt sitta kvar i lokalen. Middagen fick gärna vara påkostad med goda viner, men den stelhet och det vi Baby Boomers menar med vett och etikett var inte så aktuellt. Avspänd serveringspersonal, som kan skapa en skön atmosfär och som inte står med ena handen bakom ryggen efterfrågades.

Ska det vara skolsittning, U-bord, fiskben, bio eller ska vi skoja till det med lite öar? Generation Y verkar inte bry sig så mycket om detta som konferensplanerare och konferensbokare ägnar så mycket tid åt att lösa, och helst 14 dagar innan mötet. Mer än om att Internetuppkopplingen till alla är supersnabb. Många anläggningar idag tror att de har det men många har fel! Här behövs en skärpning.

När det gällde rummen, tyckte en annan Yare att endast personer med dåligt självförtroende eller alldeles för stort ego behövde lyxiga, stora hotellrum när de konfererade. Viktigast var sängen, den skulle vara skön och bred och fluffig med många kuddar eller steglös motor för bästa ryggkomfort när man roade sig en stund med sin egen dator. Telefon på rummet var något som anläggningen behövde för larm etc, TV - vem bryr sig?

Generation Z heter förmodligen nästa generation. De som idag på allvar umgås via Twitter, Facebook och andra kommunikationskanaler. Kommer de att känna samma behov av att mötas som de idoga Baby Boomers, den bortskämmande generation Curling och den ifrågasättande generation (WH)Y? Och om de väljer att mötas i det verkliga livet blir den stora utmaningen och frågan för konferensanläggningar, bokare och branschen HOW.

Carin Skoglund Uggelberg, Konsult Pathfinder

2 kommentarer:

  1. Kul med reflektion och trendanalyser för Y!
    /Carolina

    SvaraRadera
  2. Spännande läsning som ger inblick i tre generationers tankesätt, Baby Boomer, Y samt min egen, X! Det kommer att bli ännu mer spännande när man själv försöker leva upp till det Y som man inte tillhör..

    SvaraRadera

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.