måndag 10 december 2012

Konsten att nätverka

Månadens gästskribent Lotte Sjöström:

Lotte Sjöström arbetar nu som säljare på Balingsholm, men har arbetat med många olika saker och lärt sig att ett brett kontaktnät alltid är användbart. Hon besöker flitigt affärsnätverk i Stockholm och har även ett eget kvinnligt nätverk.

För mig som arbetar som säljare ingår det i mitt jobb att nätverka, men jag gör det även när jag är ledig. Det har blivit en livsstil och jag har mycket användning av det både privat och i arbetet. Jag får ofta frågan ”Lotte, du som känner så många vet du någon bra föreläsare, hantverkare, festlokal?” Självklart vill jag då att den jag rekommenderar sköter sig annars hamnar jag i dålig dager.

Att nätverka handlar om att skapa och upprätthålla kontakter. Det handlar om att träffa människor, dela upplevelser, synpunkter och idéer. Att nätverka är att kommunicera vilket vi gör varje dag. Vi träffar arbetskamrater på jobbet, vi träffar barnens kompisars föräldrar och vi träffar våra vänner. Utan att vi tänker på det så nätverkar vi mer eller mindre hela tiden genom att dela med oss av våra kontakter.

Det finns många externa nätverk som man kan besöka om man vill bredda sitt kontaktnät. Som företagsnätverk, intresseorganisationer, Handelskammaren, kvinnliga och manliga nätverk mm. Det är inte alltid så lätt att börja prata med nya människor men tänk på att många känner likadant och någon måste ju börja. Det finns många fraser som man kan starta ett samtal med. Var inte rädd!
 • - Hej! Är du medlem i nätverket?
 • - Hej! Vad tycker du om dagens föreläsare?
 • - Hej! Lotte heter jag, många tycks känna varandra här vem är du inbjuden av?
 • - Hej! Vad söker du för kontakter?
Tänk på din hållning, blicken och rösten. För visst är det härligt med människor som tittar på dig medan du talar, visar sitt intresse och lyssnar på dig. När du träffar nya människor kan det vara bra att tänka på att vara fokuserad på den du pratar med. Flacka inte med blicken utan visa att du lyssnar.

En gyllene regel är att inte prata för länge så du tröttar ut den andra personen utan också låter den andre komma till tals. I vissa sammanhang vill man inte fastna för länge med en person utan hinna med flera. Då kan det vara bra att be om ett visitkort och säga ”Kan inte jag få ringa dig så kan vi prata vidare om detta över en lunch?”. Du kan även säga ”Det finns en person som jag skulle vilja presentera dig för här” eller ”Ursäkta men det är säkert fler som vill prata med dig här”.

När du träffar en person som du vill återkoppla till skriv gärna några ledtrådar på visitkortet så är det lättare att komma ihåg vem personen ifråga är och varför du vill kontakta just den personen. Viktigt är sedan vad du gör med alla visitkorten så att de inte blir liggandes i högar på skrivbordet. Har jag inte tid att sortera in dem i datorn eller pärmarna brukar jag lägga dagens skörd i ett kuvert och skriva i vilket sammanhang och datum jag fick dem.

Glöm inte att återkoppla till dem som du lovade höra av dig till. Omtanke är viktigt när du nätverkar. Vad kan jag hjälpa dig med? För som man brukar säga ”ger man så får man”. Det kanske inte visar sig direkt men på sikt så lönar det sig oftast. Har du nu avsatt tid för en nätverksträff kan det vara bra att vara förberedd så att du använder tiden rätt.
 • Tänk på att vara på plats i tid så du hinner mingla innan.
 • Ha många visitkort med dig och nära till hands gärna i ett visitkortsetui.
 • Ha en penna i väskan eller innerfickan så att du kan snabbt göra en notering på visitkortet.
 • Var noga med vart du lägger de visitkort som du får. Skriv gärna ett datum på dem.
 • Avsätt tid efter sluttiden så att du även hinner mingla efteråt.
Som sagt sträck på dig, lyssna och bjud på glimten i ögat. Vi är bara alla vanliga människor.

Lycka till med nätverkandet!

1 kommentar:

 1. Jättebra tips! Men glömmar man inte det viktigaste...? Glöm inte att SÄLJA också!

  SvaraRadera

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.