tisdag 9 oktober 2012

Varje möte är en möjlighet!

Månadens gästskribent Claes Jonsson:

Claes Jonsson är föreläsare, moderator och konsult med inriktning på ledarskap, varumärken och framtidsfrågor och ledamot i styrelsen för MPI Sweden (som arbetar för att göra Sverige till ett föregångsland inom möten och event). Just nu jobbar han också på att bli författare.

Den här krönikan är skriven i New York och närmare bestämt på Manhattan i hörnet av Columbus Avenue och 73rd Street. Ett stenkast från Central Park. På Starbucks. Världen är liten.

Jag tänker skriva om möten mellan människor. Eftersom det är där som framtiden skapas. Oavsett om vi pratar om framtiden för oss själva, andra eller det vi har gemensamt med andra: Ett företag, en familj, ett fotbollslag, en stad eller – ja, en planet.


Vad kan vi lära av New York om möten?
En hel del, tycker jag.

New York brukar beskrivas som en smältdegel för olikheter som blandas till någonting nytt och bättre. Eller som en stad fylld av möjligheter. Och drömmar. Men konkurrensen är stenhård: ”If you can make it here, you´ll make it anywhere.”

New York är alltså en stad med vinnare och – ja, ”loosers”. Eller? Är du en förlorare om du vågar utmana dig själv och andra i världens kanske hårdaste konkurrens? Nej, knappast. Inte som jag ser det.

Visst är New York också en stad fylld av drömmar som aldrig blev verklighet. Men jag tror att många här är nöjda ändå. I en stad där de kan vara sig själva fullt ut. Utan att någon dömer: Jag upplever att New York är hälsosamt befriat från normer om hur du måste se ut, vara och leva. Det finns en respekt här för olikheter, en nyfikenhet, en öppenhet och en otrolig energi. På så sätt är alla här vinnare. Som jag ser det.

Jag tror också att många vänder hemåt igen eller drar vidare och blir vinnare på annat håll. Det finns, antar jag, spår av New York och den energi som finns här överallt i världen. På samma sätt som det finns spår av hela världen i New York.

Men ingenting är gratis: Du måste våga möta andra människor, bjuda på dig själv, din energi och din kunskap. Hur ska du annars kunna få något tillbaka? Du måste se olikheter som en möjlighet, lyssna med respekt och fråga för att förstå. Jag antar att du också måste skapa tid för eftertanke och reflektion (vilket också inkluderar att ifrågasätta dina egna förut fattade meningar). Och visa uppskattning och tacksamhet för det du får.

Du kan också välja att åka till New York som turist för att uppleva ”från läktaren” och vända hemåt igen med bilder på ikoner som Frihetsgudinnan, minnen från en show på Broadway och en resväska fylld med shopping. Inget fel i det. Det blir, som det brukar heta, vad du gör det till. Eller som Sinatra uttrycker det: ”It´s up to you. New York, New York.”

På samma sätt är det med möten. Tänker jag. Oavsett om det handlar om möten på gatan, i fikarummet, hemma, med mig själv i spegeln eller arbetsmöten, konferenser, event och kongresser med tusentals personer. Det blir, som skrivet redan, vad du gör det till: Varje möte är en möjlighet. Och varje möte kan faktiskt göra skillnad! Därför är det viktigt att det blir rätt. Eller hur?

2 kommentarer:

  1. Mötet blir som du skriver Claes,"vad man själv gör det till", fast ändå inte...ett möte består av naturliga skäl av minst två parter. Du styr bara över din del i sammanhanget, och får göra det bästa av situationen - eller kan man styra den andra parten? Att förbreda sig - eller vara spontan, att förmedla ett budskap - eller lyssna...många spännande parametrar.Ha det fortsatt bra i NY Claes!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, Hans. Du kan bara ta ansvar för det du själv tänker, säger och gör (och till stor del också vad du känner). Således kan du endast inspirera den andra parten. Det kan hända att du behöver byta strategi några gånger innan du når fram med ditt budskap. Det förutsätter förstås att du har viljan att se, förstå och förändra ditt eget beteende i situationen. Ofta är du ju själv också en del av problemet. Det kan hjälpa att se på problematiska situationer som en möjlighet till utveckling och ökad förståelse. Det är spännande med möten, Hans! Eller hur? Jag är hemma från NYC igen och har vaknat till nu efter en rejäl jetlag. Vi ses väl på Mötesindustriveckan? Eller kanske på Eventdagarna? Ha det gott! hälsar Claes (d v s författaren).

      Radera

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.