tisdag 11 september 2012

Basta till matsvinnet

Månadens gästskribent Ewa Schenström:

Ewa Schenström har arbetat på KPMG i 22 år. Under sin tid där ansvarade hon för upphandlingar av resor, bilar, tjänstereseförsäkringar, konferenser, möten mm i egenskap av Travel Manager. Som nybliven pensionär arbetar Ewa halvtid som politisk sekreterare hos EU parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt.

Anna Maria Corazza Bildt och jag hade mycket kontakt under valrörelserna inför EU-val och Riksdagsval. Anna Maria ville ha en stark kvinna med ett bra nätverk som kan hjälpa henne och hon ansåg att jag var som klippt och skuren :). Jag har nu därför nya arbetskamrater sedan den 1 juni i både Bryssel och Sverige.

Anna Marias stora hjärtefråga är bra mat. Vi ska värna det goda och slänga bort mindre av det vi producerar. Hon har varit ansvarig för ett arbete i Parlamentet för att ta fram åtgärder som minskar det oacceptabla matsvinnet. Det är en okontroversiell fråga och det bra är att alla kan göra skillnad i sin vardag och i sitt kök.

Tyvärr är det alltför många som stirrar sig blinda på bäst före-datum i stället för att använda de sinnen vi har förärats med - lukt, smak och känsel - innan vi slänger maten. Det är faktiskt i hemmet vi slänger bort mest mat, runt 70% av det som slängs.

Anna Maria driver en kampanj som går under namnet "Basta till matsvinnet". Tillsammans vill vi sprida information och försöka att förändra detta beteende så att vi förhoppningsvis snabbt kan minska slöseriet. Detta är också en generationsfråga och vi måste lära våra barn redan från tidig ålder hur vi kan slänga mindre mat. Det bör vara en naturlig del av undervisningen i skolan.

Vi kastar ca 75 kg mat per person varje år, var fjärde matkasse som vi bär hem. Här är några enkla tips som gör stor skillnad för hur mycket du själv slänger i hemmet. Tänk på att planera dina inköp, sänka temperaturen i kylen, lukta och smaka på maten och att våga be restaurangerna om doggy bag.

Men det finns också saker du kan göra för att minska matsvinnet när du bokar dina möten och konferenser:
 • Meddela minskat antal deltagare även vid sena ändringar
 • Föreslå servering från fat istället för färdiga portioner
 • Anpassa meny och mängd till om det är ett aktivt eller passivt program för konferensen
 • Be om doggy bag sista dagen på konferensen, så har du lunch på jobbet dagen därpå
Jag fick bra kontakt i Visby under Almedalsveckan med hotell, restauranger, skolor, daghem mm som ställer upp på vårt budskap. Gå gärna med i Facebookgruppen "Basta till matsvinnet" för att följa arbetet och debatten kring att minska slöseriet av mat.

Slutligen vill jag tipsa om Anna Maria om ni behöver en utmärkt talare vid er konferens. Kontakta mig så ska jag prata med henne!

1 kommentar:

 1. Härligt Eva, jag har lärt mina fyra barn att INTE slänga mat pga datummärkning, jag har ju gett dem näsor att använda :-). Man spar ju både pengar och värnar om miljön på en och samma gång.
  Jag är glad över att du tar hand om detta ...
  Hälsningar din gamla KPMG-kollega,
  Marianne Bergman

  SvaraRadera

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.