tisdag 14 augusti 2012

"En natt till" bidrar till en ökad besöksnäring

Månadens gästskribent Mia Ulin:

Mia Ulin är kommunikationsstrateg och vd för Apostel kommunikation och affärsutveckling AB som är specialiserad på besöksnäringen. Mia var på 1990-talet med och byggde upp stora webbsajter som arla.se, semper.se och abba.se. Hon har i åtta år drivit museum och guidning i Vasaborgen, 1500-talsruinerna vid Uppsala slott, och startade 2012 guideportalen UPPsala Experience.

Mötesindustrin och besöksnäringen har kommit högt på den politiska agendan. En ökad besöksnäring ger fler arbetstillfällen och fler inkomster till statskassan. Som mötesbokare kan du bidra genom att bli en viktig ambassadör för ännu nöjdare gäster.

Under Almedalsveckan 2010 antogs en nationell strategi för besöksnäringen, framtagen av bl.a Svensk Turism, Tillväxtverket och Visit Sweden. Våra politiker har förstått att en ökande privat- och affärsturism kan vara en viktig del av att behålla vårt välstånd. Målet är tydligt: Omsättningen inom besöksnäringen ska fördubblas till år 2020 från ca 250 miljarder till 500 miljarder.

Besöksnäringen ses också som en viktig exportnäring. Johan Norberg, frilansande författare och debattör, menar att vi står inför världshistoriens största explosion av efterfrågan. Inte bara Kinas utan även Indiens, Sydamerikas och Afrikas medelklass ökar och börjar konsumera. Detta öppnar upp för nya globala exportmarknader.

Du som är mötesbokare kan bli en viktig del i att den nationella strategins mål blir verklighet. Kan vi tillsammans få fler gäster att stanna minst en natt längre på orten eller i landet än de tänkt från början kommer vi långt. Om gästen stannar en eller ett par nätter till, spenderar de förstås mer pengar på orten och i landet. Detta gäller också vid inhemska mötesarrangemang.

För att locka besökare att stanna längre behöver besöksnäringens leverantörer utveckla unika upplevelser utifrån besökarnas behov och sedan marknadsföra dessa så de planerar in en längre vistelse redan innan de reser. Gärna paketerat med mat, boende, upplevelser och shopping och kanske kombinerat med en "stanna längre-rabatt". Lätt att välja, lätt att boka.

Kanske kan du, nästa gång du bokar ett möte, fråga din anläggning om de har "stanna längre-paket" med boende, mat och upplevelser som du kan berätta om för dina internationella såväl som inhemska mötesdeltagare? På så sätt bidrar du både till att leverantörerna utvecklar sina erbjudanden och att dina gäster får uppleva mer, samtidigt som de säkert uppskattar din omtänksamhet. Tänk EN NATT TILL och hjälp Sverige nå målen år 2020!

1 kommentar:

  1. Anna-Lena Holmström14 augusti 2012 kl. 15:19

    Lysande Mia! Gjorde alla så som du föreslår har vi snart alla arbetslösa unga i jobb!

    SvaraRadera

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.