måndag 12 december 2011

Vilken röra bland aktörer!

Månadens gästskribent Katarina Niss:

Katarina har lång erfarenhet från marknadsföring och försäljning inom hotell- och konferensbranschen. Nu driver hon bokningsbolaget Svensk Mötesdesign tillsammans med Susanne Skoglund.

Konkurrens är bra, särskilt för kvaliteten i det man säljer. Agnar skiljs från vetet. Det har jag i alla fall varit övertygad om i alla år. Visst borde det vara så? Att kvaliteten blir bättre av att konkurrensen ökar?
Jag börjar sakta förändra mina tankar kring detta.

Mötesbranschen är en spännande bransch fylld av positiv energi, härliga människor, service och värdskap, fantastiska måltider, vackra slott och herrgårdar och moderna hotell. Upplevelser levereras dagligen till dig som bokar möten.

Men de senaste åren har något hänt i kampen om bokningarna. Påhittiga lösningar tas fram av en del aktörer för att tvinga bort konkurrenter och på olika sätt binda dig till sig, att äga dig som kund. Jag har stött på ett köpslående som är helt absurt och nästintill får den som bokar att verka som ett villebråd.

Låt mig ge några exempel.

Ibland händer det kanske att du väljer att vända dig till flera bokningsbolag. Trots att det är samma plats och tjänst får du olika pris, då ett av bokningsbolagen påstår sig ha rabatt eftersom de har "så goda relationer" med anläggningen. I själva verket prutar de på sin egen provision för att till varje pris få din bokning.
- Osanning har alltså blivit ett konkurrensmedel.

En annan gång har du begärt och fått pris från ett bokningsbolag. Anläggningen har sedan upptäckt att ni har avtal med ett annat bokningsbolag och överlämnat bokningen till dem, utan att de behövt göra någon arbetsinsats alls. De får bokningen trots att det första bokningsbolaget har gjort arbetet och hjälpt dig. I min värld med förflutet som säljare, kallas detta dålig avtalsimplementering.
- Att inte lyckas implementera sina avtal har blivit ett konkurrensmedel.

Ett annat fenomen är att en del bokningsbolag gör dolda påslag på sina så kallade kostnadsfria tjänster. Där hamnar två parter i en märklig situation. Den ena är naturligtvis du som kund, som får betala för de kostnadsfria tjänsterna utan att veta om det. Den andra parten är konferensanläggningen, som har satt ett pris på sin tjänst men får ett påslag som ger en högre prisbild i dina ögon. Visst är det ok att ta betalt för sina tjänster - så länge man är öppen mot alla parter om det.
- Dolda påslag på kostnadsfria tjänster har blivit ett konkurrensmedel.

Goda kundrelationer, ett professionellt och kompetent utfört arbete och hög kvalitet är de tre konkurrensmedlen som jag ser borde råda. Detta av respekt för dig som kund, konferensanläggningarna och hotellen, men kanske framför allt för den egna affärsetiken och moralen.

2 kommentarer:

  1. En av dom bästa kommentarerna jag läst!
    1. Billigast är inte bäst!
    2. Upplevelsen är också viktigt
    3. Tyvärr, billigast är lättast att sälja...alla blir förlorare i våra egna led!
    4. Bokarna arbetare inte på provision...lönen kommer ändå in den 25:e....
    5. Egna värderingar...några kör Rolls, några kör Fiat...låt aldrig dina egna värderingar spela roll...då blir man en bokare - ingen säljare!
    6. Katarina Niss - helt otrolig bra inlägg!!!

    SvaraRadera
  2. Men?

    Alltså, hur har jag hamnat med namn på en blogg där inte LOU gäller?

    SvaraRadera

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.