tisdag 8 november 2011

Ett aktivt pensionärsliv

Månadens gästskribent Håkan Holstein:

Håkan har arbetat inom hotell- och mötesbranschen hela sitt arbetsverksamma liv. Har precis lyft från Aronsborgs Konferenshotell efter 17 år och nu landat som Sales Manager på Clarion Hotel Arlanda Airport som öppnar 1 november 2012.

På en mässa nyligen hade jag återigen möjligheten att fascineras av ett fenomen i mötesbranschen - de så kallade gratisätarna. Jag förundras och, faktiskt, imponeras över de besökare som gjort det till en livsstil att nästla sig in på våra olika kundaktiviteter och visningsresor m.m.

Efter 25 år i denna underbara och generösa bransch tror jag mig nu ha lärt mig alla knep och vet precis hur jag själv ska göra när jag går i pension. Inspirerad av ett antal, för branschen välkända, personligheter ska jag säkerställa ett fortsatt händelserikt och mättande liv. Så här tänker jag gå tillväga:

Jag börjar med att hitta på ett bra men diffust företagsnamn. Sedan ordnar jag visitkort, gärna med en boxadress, men undviker hotmail och gmail som e-postadress. Som titel fungerar begrepp som "projektansvarig" bättre än det alltför välbekanta begreppet "konsult". Som telefonnummer anger jag ett kontantkort.

Jag anmäler mig till så många hotell- och konferensmässor och workshops som möjligt.

Vid kontakt med anläggning eller anläggningsrepresentant håller jag en låg men dock intressant profil. Jag uppger ett lagom antal fiktiva mötestillfällen som jag är involverad i.

För att bibehålla intresset från motparten och undvika begränsningar vad det gäller visningsresor m.m. kommer jag att använda diffusa ord och uttryck. Formuleringar som "involverad i" och "deltagarantalet varierar" är att föredra framför att ange ett specifikt antal. Vid behov ger jag uttryck för framtidsvisioner genom att slänga mig med fraser som "vi kommer att påbörja planeringen inför nästa arrangemang framöver".

Givetvis ska jag uppträda korrekt samtidigt som jag diskret, men ogenerat, passar på att förse mig med all form av mat och dryck, gåvor och give-aways som erbjuds. Jag kommer självklart att medverka i allehanda tävlingar som erbjuds. Vem vet, plötsligt händer det...

Lyckas jag följa ovanstående riktlinjer räknar jag med härliga upplevelser, god mat och underhållning ett par kvällar i veckan under minst fem års tid.

13 kommentarer:

 1. Mitt i prick Håkan! Så bra skrivet :) Hälsningar Katarina

  SvaraRadera
 2. Ha ha ha ...
  Där satt den Håkan, Får jag bli delägare i bolaget?Jag fixar egna visitkort. Bättre pensionärsliv kan man inte få :)

  Anders

  SvaraRadera
 3. Bra Håkan så vill vi ha det jag är snart där då får du träffa mig, hoppas du bjuder mig på något gott :)
  Ha den bra dag
  Maud
  Trosa Stadshotell

  SvaraRadera
 4. Underbart Håkan!
  Vilket härligt liv du kommer få!
  Hälsningar
  Sofi Nymann
  Runö Möten & Events

  SvaraRadera
 5. Jag hänger med Håkan.
  Ha de gott så länge.

  Elisabeth Schmidt

  Utsikten Meetings

  SvaraRadera
 6. Håkan, det verkar som att många av dina kollegor i branschen känner igen sig. Du kanske ska starta en klubb i alla fall...

  Mikael Bengtson
  Informus

  SvaraRadera
 7. Helt underbart! Mitt i prick.
  Lycka till på nya jobbet!
  Anne

  SvaraRadera
 8. Hej !
  Jaa, är det så man som proffs ser på sina "kunder" så är det ju skrämmande. / irma

  SvaraRadera
 9. Håkan,
  bra skrivet sanningen i ett nötskal.
  Lycka till med det nya uppdraget

  Göran Axell
  Best Western Hotell SöderH

  SvaraRadera
 10. Underbart Håkan...mer tips till livet efter yrkeslivet...;)

  GRATTIS till nya uppdraget!

  SvaraRadera
 11. Jag undrar varför hotell- och konferensanläggningar bjuder in till dessa "gratisätarträffar"om ni har så tråkig bild av era gäster? För mig är anläggningarnas event en möjlighet att hålla mig uppdaterad om vad som är aktuellt i branschen och vilka leverantörer jag ska välja när det gäller plus att det ger en smula flärd för mig som befinner mig "på andra sidan"! Sluta att muta med mat, dryck och tävlingar så ska ni se att vi är många som kommer ändå!

  SvaraRadera
 12. Hej alla läsare av vår blogg!

  Kul att ni kommenterar Håkans inlägg och att det också kommer några kommentarer från er som bokar.

  Jag pratade nyss med ett hotell som befarade att även vissa legitima bokare skulle känna sig träffade bara för att de ofta är med på visningsresor.

  Alla som verkligen bokar möten är mer än välkomna på visningar och event. Vi vill alla gärna visa upp den mångfald av trevliga konferensställen som finns och bjuder därför in er till visningar mm.

  Det Håkan syftar på är den procentuellt sett ganska lilla, men däremot mycket aktiva, grupp deltagare på visningsresor som aldrig bokar. Inte hos den de besöker och heller inte hos någon annan.

  Du som bokar konferenser, även om det bara är ibland, ska känna dig mycket välkommen till våra arrangemang!

  /Mikael, Informus

  SvaraRadera

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.