tisdag 11 oktober 2011

Upplev skärgården på vintern

Månadens gästskribent Anngret Andersson:

Anngret driver en konferensanläggning ute i yttersta havsbandet - på Söderarm, fyren i Ålands hav. Som åretruntboende i skärgården vet hon att uppskatta den fantastiska naturen även vintertid.

Skärgården är underbar på vintern! Tyvärr tror väldigt många att allt stänger under vinterhalvåret, men det gör det inte. Det finns vinteröppna anläggningar ända ute i havsbandet!

Det är bara transportsätten som får ändras om det blir isar. De senaste åren har det varit is, men åren före var det öppet vatten hela året. Det är en underbar upplevelse att åka båt genom en vintervit skärgård.

Transportsätten i skärgården när det är isar är olika beroende av vart man ska. I innerskärgården går det att åka svävare, men det är ej möjligt i ytterskärgården där det inte är släta isar. Då är det helikopter eller isgående båt som gäller.Många har inte upptäckt vilken upplevelse skärgården är i november och december! Naturen kan vara härligt vild med hård blåst, kanske t o m storm. Att då sitta och mysa inomhus och se vågorna och höra vinden är en fantastisk upplevelse.

Passa gärna på att också äta ett härligt julbord ute i skärgården. Riktigt gammeldags julaktigt blir det förstås i vår vedeldade bastu med istappar runt om, en underbar upplevelse!Januari till mars är de riktiga vintermånaderna. Då erbjuder naturen fantastiska scenerier med vatten, is och sol! De flesta förknippar skärgården med sommar och sol, inte med vinter och sol. Ändra på det!

Varför inte prova en konferens i havsbandet i vinter. Skärgården står redo att ge en annorlunda och oförglömlig upplevelse i yttersta havsbandet. Häftig natur, gosigt varma hus och mycket god mat. Samt en fantastisk vy av skärgården i vinterskrud.

Efter den underbart vackra vintern kommer våren - som alltid är sen i havsbandet - och så har vi återigen kommit till den mest besökta årstiden här ute, sommaren.

Mitt råd till dig är att besöka skärgården även under vinterhalvåret. Du kommer att få en helt ny upplevelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.