onsdag 5 oktober 2011

En begåvad telefonförsäljare

Idag hade jag ett märkligt telefonsamtal. Jag blev uppringd av en begåvad telefonförsäljare.

Redan när jag svarade hörde jag att något inte var som det brukar. Han inledde med "Hej, jag heter NN och ringer från företaget XX. Det gäller annonser i YY som jag vill prata med dig om". Inget hurtigt "Hej Micke, hur mår du idag?" som får mig att vända taggarna utåt direkt eftersom jag inte gillar att kallas Micke.

Han gjorde heller inte det klassiska misstaget att inleda med att fråga om han stör. Alla telefonsäljare stör tills dess att de har berättat varför de ringer och jag vet om jag är intresserad av deras produkt eller inte.

Han fortsatte att imponera genom att faktiskt lyssna på vad jag sa istället för att bara läsa innantill och mala på med sina argument. Han gjorde en välgrundad invändning mot något av det jag sa, men när jag förklarade ytterligare varför hans produkt inte var intressant lät han sig nöja med det. Han tackade och avslutade samtalet och vi "skiljdes som vänner".

Kvar i minnet fanns därför en positiv bild av företaget han representerade och deras produkter. Istället för den bittra eftersmak som dröjer sig kvar när enda sättet att få stopp på den verbala flodvågen av floskler är att lägga på luren.

Problemet är förstås inte att de flesta telefonförsäljare är obegåvade. Felet ligger i den utbildning, eller snarare brist på utbildning, som företagen ger sina säljare. En bekant till mig som är i 20-årsåldern berättade hur det gick till när hon började på ett telemarketingföretag. 15 minuters genomgång av produkterna, däremot inget om säljteknik. De kommande två veckorna skulle istället utröna om hon hade en naturlig fallenhet för att sälja och därmed bli kvar på jobbet. Många stod inte ens ut så länge, utan gav upp efter några dagar.

Det är speciellt synd eftersom ungdomar får en dålig start i yrkeslivet och får en felaktig bild av hur det är att jobba med försäljning.

Alla är inte födda säljare, men många skulle med rätt utbildning kunna bli riktigt duktiga. De flesta människor har ändå en social kompetens och kan i privatlivet diskutera med andra människor och både lyssna till deras åsikter och framföra sina egna.

Bara någon kan hjälpa dem att förstå spelreglerna när man säljer professionellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.