måndag 15 augusti 2011

Teambuildning - på lek eller på allvar?


Månadens gästskribent Mimmi Dahlström:

Mimmi är utbildningsansvarig på Äventyrens Ö och har under 17 år lett upplevelsebaserad kurser i teambuilding, ledarskapsutveckling och personlig utveckling. Hon arbetar också mycket med att hjälpa grupper att ta sig ur dåliga mönster eller konflikter som påverkar det psykosociala arbetsklimatet.

För ungefär 15 år sedan fick jag i uppdrag av Roger Kellerman - dåvarande chefredaktören för Konferensvärlden - att skriva en artikelserie i syfte att klarlägga den stora begreppsförvirringen som då rådde i mötesbranschen kring ordet "Teambuilding". Så här med facit i knät är det bara att konstatera att varken Kellerman eller jag lyckades i vårt uppsåt.

Idag går alla aktiviteter som inte ingår i den ordinarie beskrivningen under benämningen "teambuilding". Det kan handla om lådbilsbygge, kajakfärder, tävlingar och chokladprovningar. Organisationskonsulter och beteendevetare iakttog med stora, förvånade ögon utvecklingen av det som från början var "deras" produkt. Många intervjuades och var oerhört kritiska. Idag är det ganska tyst. Kanske för att slaget är förlorat? Idag leks det på varenda konferensanläggning under rubriken "teambuilding".

Från början betydde ordet att man utvecklade en grupp till en högre effektivitet och ett bättre arbetsklimat. Sådant uppnår man inte med hjälp av konferenslekar. Det krävs en helt annan metodik och kompetens för att uppnå det. Åtminstone om förändringen ska sitta i längre än ett par dagar.

Men vad är det då för fel med att byta namn på aktiviteterna tänker du kanske då? Inget fel alls! Så länge beställarna inte TROR att det faktiskt är grupputveckling de håller på med! Så länge ingen tror att de betalar för att åtgärda problem i gruppen! Då är det inget fel alls.

Men många, alltför många, tror faktiskt att ett par timmars lek skapar en roligare stämning på jobbet eller löser konflikter som tagit år att bygga upp!

Dem är det synd om. Dessutom gör de vansinnigt dåliga investeringar när deras grupper är ute och leker. Det är därför som jag inte vill vara tyst, som de flesta av mina kollegor. För jag tycker att vi alla har ett ansvar att informera vad kunden faktiskt får för sina pengar.

Alldeles oavsett om vi säljer lek eller utveckling.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.