måndag 6 juni 2011

Ta vara på träningstrenden


Månadens gästskribent Anders Pertun:

Anders är hotelldirektör för Selma Spa+. Han har en gedigen erfarenhet från branschen och har tidigare ansvarat för bl a Quality Resort i Strömstad. Han gillar att svettas i spinningsalen eller att ta en löptur i skogen.

Snart är det dags för Vätternrundan som trots utökat antal platser är fullbokad. Även Vasaloppet brukar bli fulltecknat och förra året var Lidingöloppets huvudklass fullbelagd för första gången. Trenden är tydlig. Att utmana sig själv och sätta upp långsiktiga träningsmål blir allt vanligare.

Det är ingen tillfällighet. Motion och träning är på frammarsch och har blivit en livsstil för allt fler. Och det går inte längre att bara stå och se på när trenden växer sig allt starkare. I vår bransch måste vi möta efterfrågan på träning och välbefinnande. I Norge är träningstrenden redan ett faktum och tiden är nu inne för Sverige. För 20 år sedan sågs ett spahotell i det värmländska Sunne som ett högriskprojekt. Många avrådde från att satsa och en del pratade om vansinne, men trots alla varningar står Selma Spa där i dag och nu är vi redo att möta den växande skaran motionärer och livsnjutare.

Men inget är nytt under solen. Våra kroppar har alltid varit ett sätt att uttrycka livsstil, status och yrke. Vi behöver inte gå långt tillbaka för att se hur idealen förändras över tid. För hundra år sedan var det trendigt att vara blek. Det kan ställas i kontrast till 80-talets storkonsumtion av solariebränna och brun utan sol. I dag ska solbrännan vara naturligt införskaffad och hälsosamt kontrollerad med solskyddsfaktor. Det är ett tecken på att den trend vi ser handlar om mer än bara träning. Det handlar om vår totala hälsa - att träna, äta bra, må bra för att få vara frisk.

Till trenden kring träning och hälsa hör också ett ökat välbefinnande. Masskonsumtion är på väg bort för att ersättas av kvalitet och njutning. Vi är därför övertygade om att det handlar lika mycket om champagne som om mjölksyra. Den moderna människan vill ha svettiga träningspass och samtidigt unna sig god mat och dryck. Man vill veta hur man laddar upp på bästa sätt samtidigt som man vill bo och äta bra! Och det tänker vi ge dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.