tisdag 10 maj 2011

Hemligheten med mötet


Månadens gästskribent Stefan Wengelin:

Stefan har ett förflutet inom First Hotels och är idag chef på Stiftsgården Vårdnäs, en konferens- anläggning strax söder om Linköping som ägs av Svenska kyrkan.

Som aktör på en lite mindre anläggning ett stycke bortom de stora allfartsvägarna är det viktigt att då och då försöka ägna sig åt lite trendspaning för att skapa sig en bild av hur morgondagens möten kommer att se ut och inte minst hur det kommer att påverka mig och min anläggning.

För påverkar gör det - frågan är bara hur? Sen får jag nog erkänna att jag har lite svårt att ta alla fnoskigheter som av och till dyker upp i pressen såsom varandes "den stora framövertrenden..." helt på blodigt allvar. Däremot är det mycket roligt att hela vår bransch, som kallats allt från besöksnäring till mötesindustri, på senare tid fått en välförtjänt framskjuten plats som en framtidsnäring sett ur näringspolitiskt perspektiv.

Desto viktigare då att vi som aktörer regelbundet ställer oss frågan - vad är det vi egentligen ska hålla på med? Våra konferensgäster kommer och lägger gladeligen en hög pengar i knät på oss och förväntar sig att få med sig något hem som är värt så pass att man gärna investerar hos oss igen. Och om vi för ett ögonblick försöker se lite bortom doftdesignade konferensrum och molekylär gastronomi tror jag att det egentligen inte behöver vara så komplicerat.

Grundfundamentet i en konferens handlar ju om att mötas. Möten handlar om människor. I mötet ska finnas utrymme att både se och bli sedd, få tala till punkt, bli lyssnad på och rentav få lite tid för reflektion runt det som är sagt. Alla har vi säkert både varit deltagare i och kanske - handen på hjärtat - även arrangerat möten där agendan späckats sönder och samman och deltagarna efteråt frågat sig "blev vi så mycket klokare egentligen?"

På Vårdnäs har vi ett gårdskapell som nästan alltid är öppet. Här har våra gäster hittar ett andningshål där man i avskildhet och i lugn och ro kan reflektera omkring mötets innehåll. Kanske är det här vi ska ha vår spetskompetens? Att vara proffs på att skapa meningsfulla möten som ger våra gäster bra eftersmak som lever kvar nästa gång ett möte ska bokas. Behöver det vara svårare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.