torsdag 27 maj 2010

Sälj och ledarskap med Sirius Bandy

Klockan 8.20 på onsdagen, i konferenslokalen Magistern på Fyrishov, står några glada personer med kaffe och välkomnar mig varmt. En av dem är Jan Sjonemark, ordförande för Sirius Bandy. Det är första gången de gör ett sådant här heldagsseminarium inom sälj och ledarskap, men det är ändå ett härligt lugn i rummet. När folk börjar droppa in hälsar alla på varandra och det visar sig vara en del som redan är bekanta. Tio minuter senare är vi drygt 20 företagare som sitter vid de små borden i salen och Jan inleder morgonen med att berätta om Sirius. Det började som en ideell förening men har idag fyra anställda och omsätter nästan åtta miljoner. En helt fantastisk utveckling, berättar han. Idag satsar de på att nå ut till fler ungdomar och då gärna tjejer, som är en målgrupp som mer och mer börjar intressera sig för bandy.

Efter lite fika är det Peter Levin från Sällma som står på tur. Han börjar genast aktivera oss. Uppdraget är att välja en person, se varandra djupt i ögonen och rita av ansiktet utan att titta på pappret. En mycket spännande uppgift som leder till många skratt. Därefter får han oss att nätverka mer, prata med varandra och ta reda på vilka alla är och vad de jobbar med. Det här är precis vad vi behöver efter att ha suttit stilla en timme. Peter berättar om hur man jobbar med rätt kunder och hur man ska veta var man ska lägga sin energi någonstans. Han pratar också om kompetensutveckling och hur en bra säljare ska vara. Här får vi tänka mycket själva och diskutera i grupper, samtidigt som Peter ger oss ett bra verktyg för att jobba vidare inom sälj.

Sedan är det dags för lunch. Många känner varandra sedan tidigare, men även vi andra får snabbt en härlig känsla av samhörighet i gruppen och alla pratar verkligen med alla. När Magnus Berglund från Vintergatan Management och coach för Sirius Bandy ska börja föreläsa om ledarskap klockan ett, är vi alla mitt uppe i att mingla och knyta kontakter. Det första Magnus vill är att vi ska möblera om i lokalen och sedan hälsa ordentligt på varandra. Sedan börjar han sin föreläsning. Utveckling är lika med förändring säger han. Våra tankar leder till känslor som leder till handling. Kloka ord och vi nickar instämmande i det mesta han säger. Sedan skickar han ut oss på gräsmattan. Det är dags för lite samarbetsövning!

Vi står i en liten ring med båda händerna på ett långt rep som sträcker sig runt i ringen. Plötsligt ska vi blunda och sedan endast genom att prata med varandra, forma ett T. Det är inte alls lätt och när vi är klara visar det sig att halva gruppen tänkt sig en stor bokstav medan den andra halvan gjort en liten. Vi ägnar några minuter åt att diskutera vad vi gjorde bra och vad vi hade kunnat göra bättre. Vi kommer fram till att vi kanske inte skulle ha haft så bråttom, utan lyssnat runt efter idéer och verkligen sett till att alla var med.

Slutligen pratade Magnus om roddbåtsteorin – balans i gruppen och att sträva mot samma vision inom företaget, att sänka kraven för att nå målen, lyfta individer, utveckla effektiva team och att skapa samverkan så att man får en högpresterande miljö.

Sammantaget är jag väldigt nöjd med seminariet och den uppfyllde absolut mina förväntningar. Klockan 16.30 lämnade jag Fyrishov efter en rolig och inspirerande dag som verkligen gav mig den där sparken i baken som man behöver ibland.

/Malin
Här kan du se bilder från dagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi tar gärna emot alla synpunkter, frågor, ris, ros och kommentarer som vi kan få! Välkommen att skriva till oss.